Krabben is een basisbehoefte voor een kat!

Het is een super belangrijk natuurlijk instinct dat ze ten allen tijde moet kunnen doen. Krabben mag je nooit bestraffen, als ze niet kunnen krabben raken katten gefrustreerd en kunnen probleemgedrag gaan vertonen.

Voor katten is dit volkomen normaal gedrag en een uitlaatklep van negatieve of positieve stress. Heel belangrijk dat ze dat mogen en kunnen doen. Ze geven hun geur af door te krabben en het is de perfecte manicure voor je poezel! Het oude omhulsel van de nagel gaat weg en een nieuwe scherpe nagel komt tevoorschijn.

Maar, mijn kat krabt aan mijn meubels….

Krabben is zoals ik al zei een natuurlijke reflex. Als je niet wil dat je kat aan je zetels of stoelen krabt dan moet je zorgen dat ze dat ook niet kan doen als je er niet bent. Zorg dat ze niet bij de zetel kan, zodat ze zichzelf ook niet kan gewoon maken om hieraan te krabben. Zorg voor voldoende alternatieven, zoals een krabkarton, sisal placemats, sisal mat, krabpaal, een stuk natuurlijk hout (boomstronk), een houten plank die naast de zetel staat omwikkelen met sisal.

sisal touw rond houten balk om kat te krabben

Sisal koord kan je voor veel gebruiken. Wikkel het rond een tafelpoot, een houten paal, een balk. Creatieve oplossingen om zelf vrij goedkoop een leuke krabpaal te maken 😉

Een grote (commerciële) krabpaal is niet echt nodig. Heel vaak worden deze niet ten volle gebruikt. Laat je creativiteit de vrije loop. Maak zelf leuke dingen op maat van je interieur. Het hoeft niet altijd heel duur te zijn!

Katten vinden het heerlijk dat ze volledig gestrekt kunnen krabben, dus het is heel belangrijk dat ze dat kunnen.Een krabmeubel moet ook stabiel staan en kan zowel horizontaal als verticaal.

Poes op krabplank mykotty
Een krabplank of krabmeubel wordt het beste geplaatst aan een doorgang. Bijvoorbeeld je komt binnen in de woonruimte en stapt naar de zetel. Tussen de ingang en de zetel plaats je best ergens een krabgelegenheid. Strooi wat kattenkruid, voorzie leuk speelgoedje zodat deze plek extra aantrekkelijk wordt. Je kat daar al energie kwijt voor ze aan de zetel komt.

Wanneer krabben katten?

Katten krabben van nature om allerlei redenen:
  • Je komt thuis en je kat is heel blij dus ze krabben om positief te ontladen
  • Er is bezoek, lawaai, iets ongewoons in huis, dan gaat ze krabben om negatief te ontladen.
  • Krabben is als een manicure voor een kat. Het oude omhulsel van de nagel gaat weg, de onderliggende scherpe nagel komt tevoorschijn.
  • Ze trainen de spieren in hun voorpoten.
  • Na een dutje
  • Bij hevig spelen
  • Na het eten of drinken
kat krat aan krabpaal

Krabben tijdens het spel kan vervelend zijn.

Hoe leer ik mijn kat af dat ze mij krabt?

Laat een kat nooit met je hand spelen maar pak er speelgoed bij. Hengels, balletjes, muisjes,…
Sommige poezen kan je zelfs leren apporteren!

Zodra een kat te hard bijt of krabt, stop het spel direct en beweeg je hand niet meer, dat is al veel minder leuk. Gebruikt de kat toch zijn nageltjes, bijvoorbeeld bij jou op schoot, straf de kat niet, zeg duidelijk met lage stem ‘Nee’ zet hem rustig weg en negeer de kat. Geef positieve aandacht als de nageltjes niet gebruikt worden.

Krabben en bijten kan een verdedigingsmechanisme zijn. Leer het lichaamstaal van je kat te begrijpen en voorkom zo dat je je kat boos, angstig of agressief maakt. Een dikke staart, grote ogen, een open mond, stoppen met spinnen, een zwiepende staart zijn allemaal signalen dat ze het niet ok vindt.

Tot slot merk je verandering in het gedrag van je kat, lijkt het of ze pijn heeft, zijn er dingen anders contacteer altijd je dierenarts.

kat strekt uit, blije kat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *